LM SF-t LMez

LM (ez volnék én) SF-t (science-fictiont) LMez (magyarul elemez) mindent, ami eszébe jut. Főként TV, film, sci-fi (nem szkifi; szájfáj), és ami lyukat üt a fejében. Bár nem bízok senkiben, aki harmadik személyben beszél magáról, ez most így sikerült. Szegény Jack kapitány...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Ismét TV-ben: Battlestar Galactica

2010.01.26. 08:00 :: LMLM

Az elmúlt évtized kétségkívül legnépszerűbb, és a kritika által is legelismertebb sci-fi sorozata a Battlestar Galactica (BSG) volt. Magyar képernyőn először a TV2-n volt látható, később átkerült a kisebb lefedettséggel rendelkező, ugyanakkor egyre ismertebb és kedveltebb csatornára, az AXN-re (illetve ennek tematikus csatornájára az AXN Sci-fi-ra). A rajongókban heves vitákat váltott ki a cím Csillagközi rombolóvá magyarítása, ám ez nem ezeknek a csatornáknak köszönhető, hanem az eredeti, Battlestar Galactica című 1978-as film korábbi DVD-kiadásának. Sokaknak bizonyára feltűnt, hogy miután az AXN szombat-vasárnap délelőtti sci-fi blokkjában az ötödik szezonjával elbúcsúzott a Stargate: Atlantis, a helyére a BSG került, mindkét napon dupla epizóddal.

 

Az esetek nagy részében egy eredeti, 20-30 évvel ezelőtti film vagy filmsorozat újragondolása (vagy akár folytatása) nem lesz túl sikeres. Elég például a Flash Gordonra vagy a Knight Riderre gondolni. Éppen ezért mindig rizikós húzás egy teljesen új koncepció helyett hozzányúlni valami létezőhöz. Ugyanakkor, ha bejön, nem csak az eredeti rajongókat lehet ismét a képernyő elé ültetni, és bennük nosztalgikus érzéseket kiváltani, hanem új nézőkre is szert lehet tenni. Szerencsére, a BSG esetében ez utóbbi történt. Ráadásul úgy, hogy 1-2 ismert momentum is visszaköszön, így pl. a bevezető részben felcsendül az eredeti sorozat zenéje is. Mi ez, ha nem nosztalgia?

 

A (teljesen leegyszerűsített) alaptörténet szerint az emberiség által létrehozott robotok, a cylonok saját teremtőik ellen fordulnak. Az emberek különböző munkák és harci feladatok elvégzésére fejlesztették ki őket, azonban fellázadtak, és háborút indítottak. Az első cylon háborúnak a Végső Öt (Final Five) cylon érkezése vetett véget. A fegyverszünet után 40 évig nem hallott róluk az emberiség, azonban visszatérnek, és elpusztítják az emberiség 12 bolygólyát (avagy Kobol 12 kolóniáját). Egyetlen nagy hajó, és kisebb flottája menekül meg, és indul az emberiség legendás szülőbolygója, a Föld felé: a Battlestar Galactica. Én magam is azok közé tartozom, aki Galacticaként emlegeti a „címszereplőt”, mert ha a magyar változatból indulunk ki, a Csillagközi vagy a Csillagközi csillaghajó elég sután hangzik. 10-15 éve, amikor sci-fi leginkább a német adókon volt látható (pl. Sat1), a tévéműsorokban Galaktika Csatacsillagként fordították a címet. Őszintén szólva, még mindig inkább ez, mint a Csillagközi. Szóval, maradjunk Galacticánál.

 

Az eredeti és az új sorozat szereplőinek a neveiben felfedezhetünk egyezéseket, de a jellemvonásaikban már kevésbé. Ennek ékes példája Starbuck, akit eredetileg Dirk „Szépfiú” Benedict játszott, az új sorozatban viszont már egy hölgy, Katee Sackhoff. Vagy ott van Boomer hadnagy: Herb Jefferson Jr. véletlenül sem keverhető össze Grace Parkkal. Az eredeti szereplők nevei az új verzióban csak – mivel pilótákról van szó – hívójelként szolgálnak, így Apollo, Starbuck vagy Boomer is „kaphatott” új személyiséget. A cylonokkal – igaz, először véletlenül – lepaktáló szereplő neve sem változott meg teljesen, Baltar grófból Dr. Gaius Baltar lett.

 

 

Ha nem lenne elég, hogy a cylonok elpusztították Kobol 12 kolóniáját, még az is kiderül, hogy egyes példányaik emberi alakot öltve beépültek a túlélők közé, és belülről igyekszenek elpusztítani a megmaradt emberiséget. Az emberi formát öltő cylonok már megjelentek az eredeti sorozat egyik spin-offjában, a Galactica 1980-ban is, de csak egy epizódban szerepeltek (The Night the Cylons Landed). Jelen esetben ők jelentik a fő konfliktus-forrást.

 

Sok sorozat hibájának tartom, hogy a főszereplők egymással való kapcsolatában „vannak lyukak”. Például, ha megkérdeznék, hogy milyen viszonyban van egymással a Star Trekben Troi és Geordi, igazából nem tudnák mit felelni rá. A BSG-ben sikerült olyan komplexitást és mélységet adni a szereplők közötti interakcióknak, amelyet az alapsztori megkövetel. Hiszen nem sokan maradtak életben az emberiségből, így nem is lenne reális, ha a főszereplők semlegesen viszonyulnának egymásról. Tulajdonképpen ez az egyik olyan faktor, ami megkülönböztetni egymástól a kommersz sci-fit a drámától. Az utóbbi években (főként a BSG-nek köszönhetően) a kritika sokkal inkább elismeri azokat a science-fictionöket, amelyeknél nem a futurisztikus ketyerék, hanem a dráma sodorja magával a nézőket. Maga a Galactica ráadásul egyfajta anti sci-fi űrhajó. A számítógépek nincsenek hálózatba kötve, vezetékes telefonok vannak, szűk folyosók, koedukált zuhanyzók (nyilván helyhiány végett), sehol egy lézerpisztoly vagy egy erőtér. Ha nem tudnám, hogy mindez azért van, hogy a cylonok ne tudjanak belépni a hajó rendszereibe, biztosan azt hinném, hogy a kapitány sosem látott sci-fit.

 

A szereplőgárda sem hagy kivetnivalót maga után. A Galactica parancsnokaként, William Adamaként Edward James Olmost láthatjuk. Az ő barázdás arcát már annak idején a Miami Vice Castillo hadnagyaként is bírtuk. Az ő katonás világképének ellenpontja az oktatási miniszterből lett elnök asszony, Laura Roslin, akit Mary McDonnell kelt életre. Őt kétszer is jelölték Oscar díjra, a Farkasokkal táncoló, illetve a Szerelem-hal (Passion Fish) című filmekben nyújtott alakításáért. Roslin elnökként mindössze egy Saturn-díjat zsebelt be… szégyen, lássuk be. A további szerepekben a BSG-ig kevésbé ismert színészek láthatók, akiknek nagy része sikeresen alapozta meg evvel a sorozattal későbbi karrierjét. Még egy érdekes dolgot említenék itt meg, az eredeti sorozat szereplői közül feltűnik később Richard Hatch is. Ő annak idején Apollo volt, most viszont egy terroristából lett politikust alakít.

 

A BSG népszerűsége 4 évad során töretlen volt, számos elismerést és díjat söpört be. Azóta elkészült a The Plan (A Terv) című egész estés DVD-film is, amely – címéhez méltón – a cylonok tervét mutatja be a sorozat elejétől a végéig. Illetve, ami éppen aktuális is: a Caprica című sorozat első részét január 22-én mutatta be a SyFy Channel. Ez a BSG előzménysorozata, ami mostanában igen divatos műfaj. Az első rész után úgy gondolom, érdemes lesz ennek a prequelnek nekifutni. Abból megtudhatjuk, hogy 40 évvel korábban hogyan jöttek létre a cylonok, és azt is, hogy mi köze mindehhez az Adama-családnak.

 

Többet nem is szeretnék elárulni most a BSG-ről. Akit érdekel, az követheti az eseményeket minden szombaton és vasárnap délelőtt 10-től 12 óráig az AXN műsorán. Akit meg nem, az ne kövesse, de szerintem dőreség lenne. So say we all.

 

Íme, a szereplőgárda – egy kicsit másképp:

  

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: axn bsg battlestar galactica axn scifi mary mcdonnell edward james olmos battlestar 1980

A bejegyzés trackback címe:

https://lmlm.blog.hu/api/trackback/id/tr751701917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: So say we all 3. 2011.06.15. 19:58:30

A héten a végére értem a Battlestar Galactica harmadik szezonjának (talán már említettem, hogy szándékosan visszafogom magamat, és egy nap legfeljebb egy részt nézek meg).Igen érdekes volt, egyre inkább tetszik a sorozat, szinte sajnálom, hogy már csak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása