LM SF-t LMez

LM (ez volnék én) SF-t (science-fictiont) LMez (magyarul elemez) mindent, ami eszébe jut. Főként TV, film, sci-fi (nem szkifi; szájfáj), és ami lyukat üt a fejében. Bár nem bízok senkiben, aki harmadik személyben beszél magáról, ez most így sikerült. Szegény Jack kapitány...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Sinaui euhura - üdvözlet!

2010.01.23. 15:46 :: LMLM

Habár a science-fiction mindig inkább rétegműfaj volt, mintsem mainstream, azon művek, melyek igényesebb daraboknak számítanak, sosem rétegekhez, egyes csoportokhoz, hanem a tömegekhez szóltak (volna). Ez főként igaz volt és igaz ma is a televíziós sci-fi-re.

A science-fiction irodalmi meghatározásában szerepel, hogy a "jövőben játszódik". Nos, a jövőt főként mint technológiai jövőt értelmezték, ami olyan látványvilágot eredményez, akár képernyőn, akár (ha irodalomról beszélünk,) az olvasó fejében, ami jelenbéli szemmel túlontúl fantasztikusnak tűnik vagy inkább tűnhet. Mint anno a mobiltelefon, az érintőképernyő vagy a laptop. Ezek közül van, ami a napi életünk részét képezi már, és van, ami továbbra is megmaradt víziónak. Minden esetre ez pont elég volt ahhoz, hogy a műfaj rajongóit kockafejű geekekként kezeljék. De, aki szereti a sci-fit, az vállalja ezt.

Az utóbbi években azonban divatba jött a science-fiction. Star Trek rajongónak (trekkernek/trekkie-nek) lenni már nem gáz, az Avatarra beülni egyenesen kötelező, stb. stb., csak, hogy egy évre tekintsek vissza. A sci-fi mostani térhódításának köszönhetően a televíziók ismét vetíteni kezdték a különböző, évekkel vagy akár évtizedekkel korábban forgatott sorozatokat. Az imdb-n (Internet Movie Database) a sci-fi alkotások adatlapjainak a nézettsége folyamatosan növekszik, azaz sokan kíváncsiak arra, "hogy ki játszotta ezt a szereplőt?", illetve, hogy "honnan olyan ismerős ez a csávó?".

Ezen az oldalon igyekszek betekintést adni a friss, vagy akár kevésbé újszerű sci-fi filmek és sorozatok világába, akár kritikák, akár hírek formájában.

Jó szórakozást!

LM

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmlm.blog.hu/api/trackback/id/tr281695378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.01.24. 21:32:35

Üdv!

Én bízom benne, hogy ez a rétegműfaj-jelleg azért oldódni fog. Ebben szerintem az általad említett Avatar-nak is szerepe lehet. Ez a kiváló film hozzájárulhat ahhoz, hogy a sci-fi rajongókat ne habókos hülyéknek és ufókutatóknak nézzék, hanem valóban értsék meg az emberek, mi is van e mögött a műfaj mögött.
Amellett azonban, hogy Cameron nevezett alkotása egyik részről sokat tesz a kategória népszerűsítéséért, sok olyan film is jelenik meg manapság, amire mindössze annyit lehet mondani, hogy "gyermeteg", "gagyi", "primitív", vagy egyszerűen csak "szar". Jó lenne felhívni a figyelmet az igazi értékekre!!

Sok sikert!

üdvözlettel:
THL

LMLM · http://lmlm.blog.hu 2010.01.25. 16:57:36

@tothh: Tökéletesen fogalmaztad meg a lényeget, köszönöm!
süti beállítások módosítása