LM SF-t LMez

LM (ez volnék én) SF-t (science-fictiont) LMez (magyarul elemez) mindent, ami eszébe jut. Főként TV, film, sci-fi (nem szkifi; szájfáj), és ami lyukat üt a fejében. Bár nem bízok senkiben, aki harmadik személyben beszél magáról, ez most így sikerült. Szegény Jack kapitány...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Az Avatar közel a rekordhoz

2010.01.25. 13:03 :: LMLM

James Cameron technikailag forradalmi, összképében csodálatos világától zeng több, mint egy hónapja a nemzetközi sajtó. A világ szinte minden pontján box office rekordokat dönget, és a sikerlistákat - egyelőre - megelőzhetetlenül vezeti. Mintegy kiegészítésként besöpört két Golden Globe díjat (a legjobb film és a legjobb rendező kategóriákban), és ugyanezekben a kategóriákban Oscarra is jelölték. Most úgy tűnik, kiderült, hogy sikerül-e Cameronnak megdöntenie a Titanic-kal felállított összbevételi rekordját.

 

1997-ben a süllyedő félben lévő óceánjárón kibontakozó love story 1, 843 milliárd dollárt termelt világszerte. Ezt a számot azóta csak (messziről) tudták megközelíteni, az Avatart azonban szinte már csak pár mozijegy választja el ettől. A hétvégi adatok alapján eddig 1,841 milliárd dollár jött össze a mozi nézők hatékony közreműködésének köszönhetően, az a "csekély" 2 millió dollár már nem lehet gond. Ha csak Magyarországból indulunk ki, az IMAX 3D-vetítésre gyakorlatilag lehetetlen jegyet váltani, és a két legnagyobb internetes aukciós oldalon már el is indult a "lecsapok a jó helyekre és lehet a foglalásra licitálni" iparág. Igaz, itthon mindössze egy IMAX mozi van, de más országokban is hasonló nehézségeket okoz a jegyek beszerzése. Cameron a 3D-vel mindenképp jó lóra tett, a bevételek csekély része származik a "mezei" 2D-s forgalmazásból. Magam is csatlakozom az Avatart IMAX 3D-ben kell látni elvet valló nézőkhöz, véleményem szerint a 3D-s változathoz képest is hihetetlen a különbség. Második nézésre egészen új dolgokra, megoldásokra figyeltem fel, sőt a mélységek bemutatásakor bizony volt, hogy hátrapréseltem magam a székben.

 

Néhány rekord, amit már megdöntött, és amit még nem az Avatar:

  • 552,8 millió dolláros bevételt hozott eddig az Egyesült Államokban. Az eddigi rekorder a Sötét Lovag (The Dark Knight) volt, 533 millióval
  • Hat hete folyamatosan vezeti az USA nézettségi listáját, megelőzve a Légiót (Legion) és az Eli könyvét (Book of Eli)
  • 1,288 milliárd dolláros nemzetközi bevételt termelt eddig, megelőzve a korábbi listavezető Titanic 1,242 millióját
  • Az örök ranglista 26. helyen áll jelenleg az Egyesült Államokban gyűjtött bevételével. Itt a listavezető másfél milliárd dollárral egy teljesen más témájú, ugyanakkor a maga idejében szintén forradalmi történet, az Elfújta a szél (Gone with the Wind).

 

Szinte biztosan kijelenthetük, hogy az Avatar meg fogja dönteni a Titanic rekordját, minden jel arra mutat, hogy a nézők lelkesedése nem hagy alább. Míg más filmeknél megvan az a lehetőség, hogy sebaj, majd letöltöm / megveszem DVD-n, az Avatar esetében ennek sok értelme nincs. Majd, ha 3D televíziók lesznek a nappalinkban, akkor lesz érdemes (esetleg) az otthoni megtekintésre apellálni. Addig maradnak az IMAX mozik és a 3D-s vetítések, ami ugyanakkor biztosítja James Cameron mindennapi betevőjét. Kínában pedig már csak 3D-ben vetítik a filmet, holott az ázsiai országra igencsak számítottak a lehetséges nézettség kalkulálásánál. Állítólag ez nem a cenzúra miatt van, hanem azért, mert mindenki 3D-ben akarja látni. De úgy tűnik, nélkülük is meg lesz, aminek meg kell lennie. I see you - I saw it - Did you?

 

Filmkritikám az SFportalon: http://www.sfportal.hu/avatar-kritika-amikor-pandora-szelenceje-nem-szenvedest-rejt-5589.scifi

2 komment

Címkék: avatar rekord box office titanic 3d james cameron imax imax 3d

A bejegyzés trackback címe:

https://lmlm.blog.hu/api/trackback/id/tr831700466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.01.30. 18:20:18

Egyetértek a szerzővel. Én amúgy nem vagyok se egy nagy filmes rajongó, se nem az effekteknek a mániákusa, de ettől tényleg leesett az állam, amit láttam. Igaz, az IMAX-vetítés után 3 napig fájt a szemem, de mondjuk ennyi kellemetlenséget megért. Ez esetben semmi értelme az ilyen zugmásolatoknak.

Az az érdekes, hogy sokan kritizálták, hogy ez egy elcsépelt történet. Tény, de egy kiváló minőségügyi szakember szokta volt mondani, hogy van kb. 15 alaphelyzet, amiket 15 féleképpen lehet variálni, ez 225, és ezekből lesznek a filmek. Ez szerintem is így van, és e közül a 225 sztori közük azok lesznek a jó filmek, amelyeknek a rendezése, színészi játéka, stb. erre érdemessé teszik. Véleményem szerint Cameron és csapata ezt tökéletesen végrehajtotta.

LMLM · http://lmlm.blog.hu 2010.01.30. 18:23:08

@tothh: így van. Én a szakács-hasonlatot szoktam említeni. Van ugyanaz a föld egyszerű recept, amit a jó szakács jól készít el, a rossz szakács meg rosszul. És bármilyen egyszerű is a recept, ha jót akarsz enni, a jó szakács jól fogja elkészíteni.
süti beállítások módosítása