LM SF-t LMez

LM (ez volnék én) SF-t (science-fictiont) LMez (magyarul elemez) mindent, ami eszébe jut. Főként TV, film, sci-fi (nem szkifi; szájfáj), és ami lyukat üt a fejében. Bár nem bízok senkiben, aki harmadik személyben beszél magáról, ez most így sikerült. Szegény Jack kapitány...

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mégsem lesz Avatar Halleluja-hegy

2010.01.30. 20:13 :: LMLM

A napokban beszámoltam arról, hogy a kínai Hunan tartomány csodálatos gránitoszlopai ihlették James Cameront, amikor megalkotta a Pandora lebegő hegycsoportja, a Halleluja-hegy koncepcióját. Ezen felbuzdulva a helyi hatóságok egy ceremónia keretében át kívánták nevezni a "Déli Ég Oszlopait" (South Sky Pillars) Avatar Halleluja Heggyé (Avatar Hallelujah Mountain). Most úgy tűnik, mégis marad minden az eredetiben.

 

A China Daily szerint sokan kritizálták a tartomány elöljáróit amiatt, hogy átveszik az amerikai profithajhász szemléletet. Ezért első lépésként rögtön tagadni kezdték, hogy az Avatar ihlette volna az átkeresztelést. Azt elismerték, hogy a Wulingyuani Nemzeti Park oszlopai valóban emlékeztetnek a filmben szereplő természeti képződményre, azonban cáfolták, hogy ennek bármi köze is lenne a módosításhoz. Holott korábban a helyi turisztikai iroda vezetője, Ding Yunyong azt nyilatkozta, hogy a helyi lakosok indítványozták a névváltoztatást, hogy evvel is  felhívják a világ figyelmét a kínai kultúrára és természeti csodáikra. Deng Daoli, a Nemzeti Park munkatársa is kiemelte, szerinte is úgy tűnik, hogy a filmbéli tájat a Déli Ég Oszlopairól mintázták.

Őket azonban most megcáfolta Li Rusheng, az illetékes minisztérium városfejlesztési osztályának helyettes vezetője. Szerinte mindez nem más, mint szenzációkeltés, és a hegyeket nem tervezték és nem is fogják átnevezni. "Mindezt csak arra használták fel, hogy megvédjék a hegyeinket és fejlesszék turisztikai értéküket. Egyáltalán nem azért, hogy feladjuk kulturális gyökereinket egy külföldi filmmel szembeni vak hit miatt" - mondta.

És, hogy legyen még egy kis pikantériája a dolognak: James Cameron cáfolta, hogy a csangcsiacsiei (Zhangjiajie) hegyek ihlették volna meg őt. Elmondása szerint a Halleluja-hegy gondolata valóban Kínából származik, azonban az Anhui tartományban lévő Huangshan-hegy (közismertebb nevén Sárga hegy) látványa ihlette meg őt.

2 komment

Címkék: kína avatar james cameron halleluja hegy zhangjiajie yellow mountain huangshan wulingyuan hallelujah mountain

A bejegyzés trackback címe:

https://lmlm.blog.hu/api/trackback/id/tr271715573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.01.30. 21:25:33

Azt valaki hozzáértő ossza meg velem legyen szíves, hogy milyen körülmények között képzelhető el ténylegesen egy idegen bolygón egy ilyen lebegő hegység?
Van ennek valamiféle fizikai magyarázata?
Roppant kíváncsi vagyok.

LMLM · http://lmlm.blog.hu 2010.01.30. 21:31:30

Talán valamilyen mágneses tér lehet ott. Kínában ilyen biztos nincs :)
süti beállítások módosítása